En guide til sund kost for gravide og ammende kvinder

At være gravid og ammende er magiske stadier i en kvindes liv, men det kræver også særlig opmærksomhed på kost og ernæring.

Skrevet af: Josefine Chappell
Dato for udgivelse: 07.12.2023

Ernæringsmæssige fokuspunkter til gravide kvinder.

Friske frugter og grøntsager:

Fulde af vitaminer, mineraler og antioxidanter. Fiberholdige, hvilket hjælper med fordøjelsen og forebygger forstoppelse.

Fuldkorn:

Rig på komplekse kulhydrater og fiber. Stabiliserer blodsukkerniveauer og giver varig energi.

Magert protein:

Fisk, kylling, bælgfrugter, og nødder er fremragende kilder. Afgørende for opbygning af barnets væv og organer.

Mælkeprodukter med lavt fedtindhold:

Kalcium er vigtigt for udviklingen af babyens knogler og tænder. Vælg yoghurt, mælk og ost med lavt fedtindhold.

Omega-3 fedtsyrer:

Findes i fed fisk som laks og sardiner, samt chiafrø og valnødder. Støtter udviklingen af babyens hjerne og nervesystem.

Jernholdige fødevarer:

Rødt kød, bælgfrugter, og spinat er gode kilder. Forebygger anæmi og sikrer tilstrækkelig iltforsyning til fosteret.

Næring til mor og barn

Hvad du spiser, har direkte indvirkning på både din egen sundhed og dit voksende eller spæde barns udvikling. Nedenunder kan du finde en guide til sund kost, der opfylder behovene hos gravide kvinder.

Ernæringsmæssige fokuspunkter til ammende kvinder.

Hydrering:
Amning kan øge væsketab, så det er vigtigt at drikke masser af vand. God hydrering er afgørende for en sund mælkeproduktion.

Proteiner og kalorier:
Oprethold en sund balance af proteiner fra kød, bælgfrugter og mejeriprodukter. Amning kræver ekstra kalorier, så spis nærende måltider og sunde snacks.

Laktationsfremmende fødevarer:
Havregryn, fennikel, hvidløg, og bryggergær kan støtte mælkeproduktionen. Ammete med urter som malurt og anis kan også være gavnlige.

Omega-3 fedtsyrer:
Fortsæt med at inkludere omega-3-fedtsyrer i kosten for babyens sundhed. Disse fedtsyrer kan også understøtte dit eget velbefindende.

Variation og balance:
Spis en bred vifte af fødevarer for at sikre, at du modtager alle nødvendige næringsstoffer. Undgå overdreven forbrug af koffein og alkohol, og tal med din læge om eventuelle kostbegrænsninger.

Investering i dit barns sundhed og udvikling

Kosten påvirker direkte både din sundhed og udviklingen af fosteret eller spædbarnet. Så det er væsentligt at have fokus på i den særlige tid.

At spise godt under graviditet og amning er ikke kun en investering i dit eget velbefindende, men også i dit barns sundhed og udvikling.

Husk at konsultere din sundhedspersonale eller en diætist for personlig rådgivning, der passer til dine individuelle behov. Tag vare på dig selv og nyd denne særlige tid med bevidstheden om, at din kost spiller en afgørende rolle i at skabe et sundt fundament for både dig og dit barn.

Kom godt i gang

Skriv dig op til en uforpligtigende samtale og hør mere om, hvordan vi kan gøre en forskel for dig og din sundhed.